Stel je grenzen
Tot hier en niet verder…
Soms gebeurt het je: Zonder dat je erop bedacht bent doet iemand iets wat je helemaal niet prettig vindt. Een ongepaste aanraking, een onheuse bejegening, of een kortzichtig handelen ten nadele van jou. Ik weet niet hoe het jou dan vergaat, maar ik merk dat ik in die situaties even perplex sta en verlam. En dat terwijl ik juist assertief en adequaat zou willen reageren. Als jij dit gevoel herkent, lees dan vooral deze blog over hoe het anders kan.
En aan het einde nieuws over de Sketch Up creatieve inspiratielessen.
Je grenzen. Je denkt er meestal niet over na, tot ze overschreden worden. Dan voel je dat er iets aan de hand is. Soms overschrijd je je eigen grenzen, bijvoorbeeld door meer te doen dan waar je energie voor hebt. Je lijf laat dan merken dat je over een grens bent gegaan met vermoeidheid, pijn, of een fikse verkoudheid. Het is dan de kunst om beter naar jezelf te gaan luisteren en je eigen grenzen in acht te nemen.
Soms ook gaat iemand anders over jouw grenzen heen. Dat kan van alles zijn. Een appèl om meer/minder/anders te doen dan jou goed lijkt. Een aanraking die je niet prettig vindt. Een kleinerende opmerking. Het venijn is vaak dat de verpakking vriendelijk is. Dat maakt de situatie verwarrend. Je voelt je niet fijn, maar gaat aan jezelf twijfelen. Ben ik nu gek dat ik dit niet normaal vind?
Of je bent zelfs zo verbluft door een grensoverschrijding dat je je uit het veld geslagen voelt. Je hebt een soort freeze-reactie (ja, die van de fight, flight or freeze) en weet even niet hoe te handelen. En dat terwijl je juist de ander wilt laten weten dat je hier niet van gediend bent. Hoe kan je in dit soort situaties regie houden? Ook hier geeft je lijf je richting.
Voorkomen dat je grenzen overschreden worden vraagt luisteren naar jezelf, de gewaarwordingen in je lijf en je gevoel. Net zoals je lijf aangeeft als je teveel van jezelf vraagt. Zo geeft je het ook aan als een ander jouw grens overschrijdt. Als je dat bemerkt is het de kunst om deze signalen serieus te nemen en ernaar te handelen. Dat kan zo simpel zijn als zeggen: ‘Ik vind dit niet fijn, wil je hiermee stoppen’ of ‘Ik vind dit gesprek niet fijn, kunnen we hier op een andere manier over praten’ of ‘Dit werkt voor mij niet, laten we even een time out nemen’. Zo neem je jezelf en de ander serieus en maak je zichtbaar wie je bent en wat voor jou wel/niet werkt in de samenwerking.
“Als we rechtop zitten, maken we onszelf en de rest van de wereld duidelijk dat we een krijger zijn, een volledig mens.”
Chögyam Trungpa
En als je even verlamt, probeer jezelf dan weer te activeren. Je bent in een staat van terugtrekking gezakt, maar kunt jezelf weer bij de les halen. Bijvoorbeeld door even uit de situatie te lopen en jezelf op een rustige plek toe te spreken dat je in actie mag komen. Of actief rechtop te gaan zitten, je ademhaling te versnellen of even te bewegen. Zo neem je de regie in de situatie weer terug.
Meer over onze freeze- en fight/flight-reacties én vermogen om rustig in verbinding te blijven kun je lezen in het boek ‘Verankerd in veiligheid’ van Deb Dana. Dit boek, dat me recent werd aangeraden, geeft een heldere uitleg over hoe ons zenuwstelsel werkt en hoe we het kunnen beïnvloeden.
Kortom, je hoeft niet met een pantser rond te lopen om overschrijding van jouw grenzen te voorkomen. Effectiever en prettiger is het om gewaar te zijn van je lijf en je gevoel in ontmoetingen, dat serieus te nemen en daarnaar te handelen. Zo blijf je in verbinding, met jezelf én de ander.
Ken en leef je grenzen
Heb jij de neiging om over je eigen grenzen te gaan en teveel van jezelf te vragen? Of laat je je uit het veld slaan als anderen jouw grenzen overschrijden?
Als je hier vanaf wilt en beter voor jezelf wilt zorgen en opkomen, dan kan coaching je helpen. Je leert je eigen grenzen herkennen en erkennen en ernaar te handelen en leven.
Lijkt dit jou een goede stap en spreekt mijn benadering je aan, neem dan gerust eens contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking. Dit kan via het contactformulier.
Sketch Up lessen op woensdag!
Vanaf half mei verhuizen de creatieve verbeeldingslessen die ik geef van de vrijdag- naar de woensdagmiddag.
We komen wekelijks van 14:30 tot 16:30 uur bij elkaar met maximaal 6 cursisten. Doel is ontspanning, plezier in creatief werken én verbeelden wat ons bezig houdt. We werken elke twee maanden met een ander thema ter inspiratie. Meedoen kan per thema of zoveel langer als je wilt.
Ben je nieuwsgierig wat de Sketch Up lessen jou kunnen brengen? Je bent welkom om een keer vrijblijvend kennis te maken. Vul het contactformulier in, dan neem ik contact met je op over de mogelijkheden.