tijdsurfen

Tijdsurfen

Nieuwsbrief/blog Bureau De Blauwe Uil, maart 2023

Oef, wat gaat het jaar snel van start! Zo vier je nieuwjaar en zo zijn januari en februari alweer voorbij. Ervaar jij ook dat de tijd snel gaat? En heb je wellicht ook moeite om rust te bewaren in alles wat je doet?

In deze nieuwsbrief/blog lees je hoe je kunt ’tijdsurfen’ en wat dat je oplevert. Een nieuwsbrief in nieuwe stijl, vanuit mijn nieuwe website.


familieopstellingen

Altijd meer willen doen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd van afwisseling, vind veel dingen leuk, en voel me bij veel mensen en zaken betrokken. Dit maakt dat er altijd dingen te doen zijn en meestal ‘roept’ er meer dan in een dag past. Met als gevolg dat ik soms (of eerlijk gezegd vaak…) met een haastig gevoel hard aan het werk ga om de taken op mijn lijstje weg te werken. Herkenbaar?

Door buffelen leidt ertoe dat je je aan het einde van de dag of week uitgeblust voelt. En je wordt ook niet gezelliger voor de mensen in je omgeving, want je straalt zoiets uit als ‘Kom op, mee in mijn tempo, ook hard werken a.u.b’. Dat kan anders!

Zeven handvaten om te surfen op de tijd

Een goede kennis attendeerde me op het mooie boekje Ik heb de tijd, een handleiding in tijdsurfen van zenmonnik Paul Loomans. Hij nodigt uit om rust als uitgangspunt te nemen bij doen wat je te doen hebt. Vanuit een boeddhistische benadering geeft Loomans zeven handvaten hoe je kunt tijdsurfen en één ding tegelijk kunt doen. Hij beschrijft ze helder en praktisch, met voorbeelden. Ik noem ze hier kort en licht de belangrijkste uit, zodat je ze meteen zelf kunt toepassen om meer rust te ervaren.

De zeven handvaten om te surfen op de tijd
  1. Doe één ding tegelijk en voordat je overstapt naar iets anders rond je het eerste af.
  2. Sta stil bij wat je doet en geef je eraan over dat je nu alleen dat doet.
  3. Schep witjes tussen je activiteiten, met andere woorden: las korte pauzes in.
  4. Geef volle aandacht aan aankloppers. Wat tussendoor komt wijs je niet af, maar neem je serieus.
  5. Maak jezelf bewust van knagende ratten. Dat zijn zaken die je voor je uitschuift. Kijk ze aan en ontzenuw ze zo.
  6. Observeer malende gedachten die op de achtergrond energie kosten en breng ze tot rust.
  7. Kies met je intuïtie wat je wanneer doet.

Aankloppers aandacht geven

Die aankloppers van handvat 4 zijn een lastige… Denk bijvoorbeeld aan een collega die een vraag stelt als je net een verslag aan het maken bent, de telefoon die rinkelt als je al in gesprek bent, of een ingeving over iets wat je niet moet vergeten terwijl je net een nieuwsbrief aan het schrijven bent ;-).

Loomans zegt hierover: geef de onderbreking je volle aandacht. Wat je aan het doen bent laat je dus even los, zodat je niet met twee dingen tegelijk bezig bent. Je beantwoordt de vraag, voert het telefoongesprek, maakt een aantekening in je agenda óf je zegt met volle aandacht dat je nu geen tijd hebt. Is de onderbreking voorbij, dan ga je terug naar waar je mee bezig was.

Tegelijk zegt Loomans dat als de onderbrekingen zo talrijk zijn dat je niet aan je taak toekomt, dat je andere maatregelen moet nemen. Zonder je dan voor een afgebakende tijd af om te doen wat belangrijk is.

Kies met je intuïtie wat je doet

Handvat zeven is voor mij de kern van Loomans boek. Het is gestoeld op de overtuiging dat je gevoel of je intuïtie het beste in staat is om je tijdsindeling te regelen. Beter dan je verstand! Je intuïtie houdt namelijk rekening met meer factoren en is soepeler in de omgang.

Hoe dat werkt? Voedt je intuïtie met je agenda (welke afspraken en welke nog niet gevulde tijd zijn er) en toekomstige taken. Gebruik vervolgens een rustig moment (de witjes uit handvat 3) om te besluiten wat je gaat doen. Hierbij houdt je intuïtie niet alleen rekening met de taken en afspraken, maar ook met jouw energie en de sfeer om je heen. Zo zorgt je intuïtie dat de uitvoering van je taken aangenaam en afwisselend blijft.

Als je met je intuïtie kiest wat je gaat doen stem je ook meer af op de wereld en mensen om je heen. Deze levenshouding wordt in het Boeddhisme Wu Wei genoemd, zoiets als Go with the flow. Je creëert ruimte voor spontane opwellingen, kansen zien en benutten én genieten van moois dat tussendoor op je pad komt.

Bovendien ga je zo meer geïnspireerd aan de slag, en ben je minder bezig met het afwerken van een programma. Tijdsurfen maakt je minder machine en meer mens. En dat brengt vreugde en rust.

individuele coaching

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift. That’s why we call it present. ~ Eleanor Roosevelt ~