Familieopstelling

Weet waar je aan toe bent

De familieopstelling is een uitzonderlijke methode als je je herkent in de volgende situaties. Heb je voor je gevoel alles gegeven om die grote wens te realiseren, maar lukt het niet om het écht voor elkaar te krijgen? Heb je het gevoel dat je tegen wordt gehouden, maar weet je niet waardoor dit komt? Kun je niet voluit leven zoals je wilt?

De kans is dan aanwezig dat er blokkades in je familiesysteem te vinden zijn. We hebben het niet altijd door, maar we zijn in ons hart altijd loyaal aan onze herkomstfamilies, zelfs (of juist) als we ons afzetten van onze families. Je staat in feite nog in verbinding met het verleden, wat een effect heeft op het heden. Een familieopstelling therapie is bedoeld om dit te veranderen. Dit geldt ook voor teams en organisaties. In die gevallen noemen we het een teamopstelling en organisatieopstelling.

In het geval van een organisatie of een team kun je dit ook als een familie zien. Individuen zijn loyaal aan het grote geheel, oftewel de familie. Ook de organisatie zelf is onderdeel van een groter systeem. Onbewust spelen deze connecties een grote rol in het heden en beïnvloeden ze hoe medewerkers hun werk zien. De werksfeer en -wijze zijn hierin indicatoren die laten zien hoe men tegen het grotere geheel (de familie) aankijkt.

familieopstelling

Onze werkwijze bij een familieopstelling

Voor een familie opstelling is het niet nodig dat de familie aanwezig is. Vanuit je eigen ontwikkelingsvraag maken wij systeemopstelling die bestaat uit betrokken personen en/of gebeurtenissen. Dit doen we met familieopstelling poppetjes op de tafel of met ankers op de vloer. Als we op de vloer werken, kan ik als coach meevoelen waar je tegenaan loopt en welke bewegingen hiermee kunnen helpen.

Als de ontwikkelingsvraag betrekking heeft op een team of organisatie, maken we in plaats van een familie opstelling een teamopstelling of organisatieopstelling. Hierin nemen de medewerkers hun eigen positie in ten opzichte van elkaar en/of de belangrijkste elementen in de organisatie (zie ook onze teamcoaching).

De resultaten van een familieopstelling, teamopstelling en organisatie­opstelling

Een familie opstelling biedt je zicht op blokkades en loyaliteiten in jouw familiesysteem. Door hier zicht op te krijgen, krijg je ruimte in je hoofd. Daarnaast kan de opstelling je helpen om je eigen plek binnen je familiesysteem terug te vinden, in te nemen en af te bakenen. Hierdoor gaat je levensenergie weer stromen.

Een teamopstelling of organisatieopstelling geeft je zicht op alle verbindingen die een invloed hebben op het team of de organisatie. Ook krijg je een beeld welke verbindingen helpen en welke belemmeren. Dit biedt helderheid en de ruimte voor verbetering.

familieopstelling

Specialismen

Met Bureau De Blauwe Uil heb ik verschillende specialismen. Met individuen werk ik het liefste met systeemopstellingen die de levensenergie opnieuw in het familiesysteem laten stromen of inzicht geven in een ontwikkelingsvraag.

Team opstellingen en organisatie opstellingen doe ik met name binnen de non-profit sectoren: onderwijs/wetenschap, overheid en zorg. Binnen de zorgsector werk ik graag met kleinschalige zorgbedrijven, zoals een zorgboerderij.

Met name familiebedrijven kunnen een systeemopstelling goed gebruiken. Aangezien het familiesysteem en het organisatiesysteem door elkaar lopen, zorgt dit voor complexe verbindingen. Een systemische blik op een familiebedrijf kan helderheid geven in de wisselwerking tussen het organisatiesysteem en het familiesysteem. Ook biedt het een beeld van hoe we hierin moeten handelen.

Wil je weten of een systeemopstelling voor jou, jouw team of jouw organisatie kan helpen? Plan dan direct een kennismakingsgesprek met Bureau De Blauwe Uil in via Calendly of vul het contactformulier in zodat ik contact met je op kan nemen.