Familie­opstelling | Bureau De Blauwe Uil

De ervaren coach voor een team­opstelling of organisatie ­­opstelling

Een familieopstelling is een uitstekende methodiek wanneer je een van de volgende situaties herkent. Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om een wens te realiseren, maar krijg je veranderingen niet écht van de grond. Of beland je voortdurend in vergelijkbare situaties, waar je wel eens vanaf wilt. Je initiatieven blijken niet altijd écht succesvol te zijn en je kunt niet voluit leven zoals je graag zou willen.

Het is goed mogelijk dat er dan onbewuste blokkades spelen in je familiesysteem. Zonder dat we ons dit altijd realiseren zijn we diep van binnen loyaal aan onze families van herkomst, zelfs (of juist) als we ons afzetten van onze families. Deze binding met het verleden heeft invloed in het heden. Een familieopstelling kan je helpen om hier verandering in te brengen.

Dat geldt ook voor organisaties. Feitelijk zijn organisaties families, waarin individuen en teams loyaal zijn aan het grotere geheel (familie). De organisatie zelf maakt bovendien weer deel uit van een groter systeem. Deze onzichtbare verbindingen spelen een rol in het hier en nu en bepalen soms onbewust hoe medewerkers in een organisatie zich gedragen en hoe zij het werk ervaren. De sfeer en wijze waarop collega’s met elkaar omgaan zijn belangrijke indicatoren hoe men aankijkt tegen een organisatie.

familieopstelling

Werkwijze familieopstelling

Een familieopstelling kun je maken zonder dat je familie hierbij aanwezig is. Op basis van jouw ontwikkelvraag maken we een opstelling van de betrokken personen en/of gebeurtenissen. Dit kan met poppetjes op tafel of met zogenaamde ankers op de vloer. Als we werken op de vloer kun je zelf deel uitmaken van de opstelling en kan ik als coach met je meevoelen waar blokkades zitten en welke bewegingen helpend zijn.

Wanneer de vragen betrekking hebben op een team of een organisatie kan een teamopstelling of een organisatieopstelling gemaakt worden waarin de betrokken medewerkers hun eigen positie innemen ten opzichte van elkaar en/of ten opzichte van belangrijke elementen in de organisatie (zie ook onder teamcoaching).

Resultaten familieopstelling, teamopstelling en organisatie­ opstelling

In een familieopstelling krijg je zicht op eventuele blokkades en loyaliteiten in jouw familiesysteem. Door hier aandacht aan te geven creëer je ruimte. De opstelling helpt je om jouw eigen plek in je familiesysteem te hervinden, in te nemen en af te bakenen, waardoor levensenergie weer gaat stromen.

Een teamopstelling of een organisatieopstelling helpt om zicht te krijgen op de verbindingen die invloed hebben op het team en de organisatie, welke hiervan helpend zijn en welke belemmerend. Dat geeft helderheid en ruimte voor vernieuwing en verbetering. Met name in familiebedrijven kunnen opstellingen en een systemische blik helpen om helderheid te krijgen in de wisselwerking tussen het bedrijfssysteem en het familiesysteem en hoe hierin te handelen.

familieopstelling

Specialismen

Voor individuen werk ik het liefste met systeemopstellingen die zijn gericht op het opnieuw laten stromen van de levensenergie in een familiesysteem. Of het krijgen van inzicht in een verandervraag.

Teamopstellingen en organisaties opstellingen doe ik met name in de non-profit sectoren: onderwijs/wetenschap, overheid en zorg. Binnen de zorgsector werk ik graag voor kleinschalige zorgondernemingen die ook familiebedrijven zijn, zoals zorgboerderijen. Het familiesysteem en het organisatiesysteem lopen hier door elkaar heen, wat de samenwerking extra complex maakt.

Wil je weten of een systeemopstelling voor jou, jouw team of jouw organisatie helpend kan zijn? Plan een kennismaking met me in via Calendly of vul het contactformulier in, dan neem ik contact met je op voor een afspraak.