Familieopstelling

Neem jouw plek in

Komen veranderingen maar niet van de grond? Een familieopstelling verheldert wat je tegenhoudt, en brengt ruimte.

Soms heb je voor je gevoel alles geprobeerd om een wens te realiseren, maar krijg je veranderingen niet écht van de grond. Of je belandt voortdurend in vergelijkbare situaties, waar je wel eens vanaf wilt. Je initiatieven blijven niet ècht succesvol en je kunt niet voluit leven zoals je graag zou willen.

Het is goed mogelijk dat er dan onbewuste blokkades spelen in je familiesysteem. Zonder dat we ons dit altijd realiseren zijn we diep van binnen loyaal aan onze families van herkomst, zelfs (of juist) als we ons afzetten van onze families. Deze binding met het verleden heeft invloed in het heden. Een familieopstelling kan je helpen om beweging te brengen.

Ook organisaties zijn systemen, waarin individuen en teams loyaal zijn aan het grotere geheel. De organisatie zelf maakt bovendien weer deel uit van een groter systeem. Deze onzichtbare verbindingen spelen een rol in het hier en nu en bepalen soms onbewust hoe medewerkers in een organisatie zich gedragen en hoe zij het werk ervaren.

familieopstelling
familieopstelling

Werkwijze

Een familieopstelling kun je maken zonder dat je familie hierbij aanwezig is. Op basis van jouw ontwikkelvraag maken we een opstelling van de betrokken personen en/of gebeurtenissen. Dit kan met poppetjes op tafel of met zogenaamde ankers op de vloer. Als we werken op de vloer kun je zelf deel uitmaken van de opstelling en kan ik als coach met je meevoelen waar blokkades zitten en welke bewegingen helpend zijn.

Wanneer de vragen betrekking hebben op een team of een organisatie kan een teamopstelling of een organisatieopstelling gemaakt worden waarin de betrokken medewerkers hun eigen positie innemen ten opzichte van elkaar en/of ten opzichte van belangrijke elementen in de organisatie (zie ook onder teamcoaching).

Resultaten

In een familieopstelling krijg je zicht op eventuele blokkades en loyaliteiten in jouw familiesysteem. Door hier aandacht aan te geven creëer je ruimte. De opstelling helpt je om jouw eigen plek in je familiesysteem te hervinden, in te nemen en af te bakenen, waardoor levensenergie weer gaat stromen.

Een teamopstelling of een organisatieopstelling helpt om zicht te krijgen op de verbindingen die invloed hebben op het team en de organisatie, welke hiervan helpend zijn en welke belemmerend. Dat geeft helderheid en ruimte voor vernieuwing en verbetering. Met name in familiebedrijven kunnen een familieopstelling en een systemische blik helpen om helderheid te krijgen in de wisselwerking tussen het bedrijfssysteem en het familiesysteem en hoe hierin te handelen.

familieopstelling

Specialismen

Voor individuen werk ik het liefste met systeemopstellingen die zijn gericht op het opnieuw laten stromen van de levensenergie in een familiesysteem. Of het krijgen van inzicht in een verandervraag.

Teamopstellingen en organisaties opstellingen doe ik met name in de non-profit sectoren: onderwijs/wetenschap, overheid en zorg. Binnen de zorgsector werk ik graag voor kleinschalige zorgondernemingen die ook familiebedrijven zijn, zoals zorgboerderijen. Het familiesysteem en het organisatiesysteem lopen hier door elkaar heen, wat de samenwerking extra complex maakt.

Tarieven

Een individuele systeemopstelling is meestal onderdeel van een coachingstraject. Hiervoor gelden mijn reguliere coachingstarieven: 87 euro (incl. BTW) per uur voor particuliere klanten en 114 euro (excl. BTW) per uur voor zakelijke klanten. Een opstelling vraagt meestal 1,5 uur.

Let op: per 2024 verhoog ik mijn tarieven naar respectievelijk 105 en 135 euro voor particuliere en zakelijke klanten.

Een team- of organisatieopstelling kan deel uitmaken van een teamcoaching of organisatiecoaching. Op basis van jouw/jullie vraag maak ik een voorstel met prijsopgave. 

Wil je weten of een systeemopstelling voor jou, jouw team of jouw organisatie helpend kan zijn? Plan een kennismaking met me in via Calendly of vul het contactformulier in, dan neem ik contact met je op voor een afspraak.

De wijsheid is voortdurend onderweg


Bert Hellinger