Trauma verwerking

Accepteren en verwerken

Voordat je mij als ervaren empatische coach van Bureau De Blauwe Uil benadert voor een ernstige vorm van trauma verwerking, wil ik je even op het volgende wijzen. Het is afhankelijk van de ernst van een trauma of ik je mijn trauma verwerking therapie aan kan bieden. Als er sprake is van een ernstig trauma, kies dan voor een psycholoog. Een psycholoog is universitair opgeleid voor dit soort problematiek.

De trauma verwerking waar ik je mee kan helpen, lijkt meer op een vorm van coaching; ongewenste patronen doorbreken. Trauma is daarvoor een zware term voor wat ik bied als coach. Ik ben immers geen psycholoog. Waar ik bij kan helpen, is het verwerken van rouw/verlies en het accepteren van je beperkingen.

De hulp die ik bied, sluit aan op mijn individuele coaching, life coaching, personal coaching, familieopstellingen en de boeddhistische methode die ik soms toepas.

Trauma verwerking: Bevrijd je demonen

Trauma verwerking
Trauma verwerking

Ik gebruik een zogenaamde ‘zelfhulpmethode’ voor mijn trauma verwerking therapie. Deze intrigeert mij vanwege zijn eenvoud en kracht. Deze methode gaat ervan uit dat je je innerlijke en uiterlijke vijanden niet moet bestrijden, maar juist moet voeden. Dit levert positieve energie en kracht op.

Tsultrim Allione betoogt in haar boek ‘Bevrijd je demonen, het oplossen van innerlijke conflicten’, dat alles wat je bestrijdt juist groter wordt. Een goed voorbeeld is een leger dat zich op probeert te maken voor de strijd met de vijand. Als de vijand een grotere strijd verwacht, zullen ze zich beter bewapenen. De strijd die we aangaan tegen alles wat ons niet aanstaat, kost veel energie. We richten ons op winnen, terwijl de eindoverwinning niet mogelijk is.

Op basis van deze gedachte heeft Allione een alternatieve methode ontwikkeld om innerlijke en uiterlijke vijanden tegemoet te komen. Deze methode is gebaseerd op de leer van Machig Labdrön, uit de 11e eeuw.

Wellicht klinkt demonen als een vreemde term in je oren. De demonen zijn alles wat in jouw beleving je eigen welzijn en/of dat van je naasten schaadt. Dit is bijvoorbeeld een trauma, onzekerheid, een aandoening, een conflict met een naaste, een lastige baas, etc.

Werkwijze voor trauma verwerking

Bij Bureau De Blauwe Uil heb ik vijf eenvoudige fasen van trauma verwerking ontwikkeld. Met behulp van visualisatie leer ik je hoe je je zogenaamde demonen kunt bevrijden in plaats van bestrijden. Hierbij stel je je voor dat je je demon voedt, zodat hij/zij verandert in een bondgenoot. Deze fasen van trauma verwerking zijn vanuit huis te doen. Je kunt de stappen downloaden via deze link.

Trauma verwerking

Vind je het prettiger om begeleid te worden bij de visualisatieoefening? Daar help ik graag bij. In één of enkele begeleide sessies komen we al een heel eind. Vervolgens kun je de oefeningen zo vaak herhalen als je wilt. Voor meer informatie en/of vragen kun je altijd contact met Bureau De Blauwe Uil opnemen!