Bevrijd je demonen

Geef angst niet het laatste woord

Voel je je belemmerd in je levensvreugde door iets of iemand? De Boeddhistische methode Bevrijd je demonen laat je dit anders ervaren.

Bevrijd je demonen is een Boeddhistische ‘zelfhulpmethode’, die me intrigeert vanwege zijn eenvoud en kracht. Deze methode gaat er vanuit dat je je innerlijke en uiterlijke vijanden niet moet bestrijden, maar voeden. Dit levert positieve energie en kracht op.

Tsultrim Allione is een hedendaagse boeddhistische dakini (vrouwelijke wijze) en oprichter van het Boeddhistische centrum Tara Mandala. Zij betoogt in haar boek Bevrijd je demonen, het oplossen van innerlijke conficten dat alles wat je bestrijdt juist groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan een leger dat zich opmaakt voor de strijd tegen de vijand. Hoe groter de verwachte strijd, hoe steviger de vijand zich zal bewapenen. De strijd die we aangaan tegen alles binnen en buiten ons wat ons niet aanstaat kost veel energie en houdt ons in zijn greep. We richten ons op willen winnen, terwijl een eindoverwinning nooit mogelijk is. Allione heeft een alternatieve benadering ontwikkeld om je innerlijke en uiterlijke belagers tegemoet te treden, gebaseerd op de leer van Machig Labdrön, een Boeddhistiche dakini uit de elfde eeuw.

Demonen is voor ons wellicht een vreemde term, maar hieronder kun je alles scharen wat in jouw beleving jouw welzijn en/of dat van je naasten schaadt. Bijvoorbeeld onzekerheid, een kort lontje, een aandoening, trauma, een lastige baas, een familielid met wie je een conflict hebt, etc.

Bevrijd je demonen
Bevrijd je demonen
Els

Werkwijze

De methode Bevrijd je demonen bestaat uit vijf eenvoudige stappen. Met behulp van visualisatie leer je hoe je je zogenaamde demonen kunt bevrijden in plaats van bestrijden. Hierbij stel je je onder andere voor dat je je demon letterlijk voedt zodat hij/zij verandert in een bondgenoot. Deze visualisatie stappen kun je zelf thuis doen. Download daarvoor de vijf Bevrijd je demonen stappen bij de free downloads op mijn contactpagina.

Resultaten

De methode Bevrijd je demonen helpt negatieve patronen doorbreken. Het heeft door zijn positieve insteek een bevrijdend en bekrachtigend effect. Bovendien kun je de gewenste verandering vasthouden door je je gevisualiseerde demon en bondgenoot voor de geest te halen.

Bevrijd je demonen
gebedsvlaggen

Specialismen

De methode Bevrijd je demonen is passend voor mensen met terugkerende angstige gedachten, somberheid, boosheid, lichamelijke klachten en/of conflicten met mensen in hun omgeving. Het is handig als je makkelijk kunt visualiseren (je ergens een beeld van kunt voorstellen). De methode brengt je sterke visuele bondgenoten, die je makkelijk kunt oproepen wanneer je ze nodig hebt.

Koester, met een liefhebbende geest, meer dan een kind, de vijandige goden en demonen van het schijnbare bestaan en omring jezelf teder met ze


Machig Labdrön (1055-1145) – in Bevrijd je demonen, Tsultrim Allione