flow

Flow

Deze blog gaat over flow. Wat is flow eigenlijk? Wanneer ervaar je flow? En durf je voor flow te gaan in je werk en je leven?

En verder:

Werk jij met je familie samen en wil je meer uit jezelf en jullie bedrijf halen? Bekijk het filmpje over de driedaagse training Werken met familie op 16 en 30 september en 14 oktober en meld je snel aan als je wilt meedoen!

Nieuw na de zomer: Sketch Up lessen nieuwe stijl! Laat je creativiteit stromen en ontdek of dit iets voor jou is.


Flow

Bij de start van 2024 koos ik drie aandachtspunten voor het jaar: rust, warmte en flow. Ik wil mezelf meer rust gunnen in mijn weken, tijd om te mediteren en te reflecteren. Ik wil aandacht geven aan de mensen om me heen, m’n gezin, familie, vrienden. En ik wil gaan voor flow in mijn werk. Maar wat is flow eigenlijk?

In de voorbereiding van een intervisiebijeenkomst voor professionals bij de overheid stuitte ik op het Flow model van psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij stelt dat je in flow bent als je vaardigheden én de uitdagingen waarvoor je gesteld bent in balans zijn. Zijn je vaardigheden groter dan de uitdagingen dan neig je naar routine en zelfs verveling. Zijn de uitdagingen groter dan je vaardigheden dan ervaar je snel spanning of zelfs stress. Zo bezien is flow dat doen wat voldoende past bij je vaardigheden, maar ook van je vraagt dat je iets nieuws leert. Je ziet het mooi weergegeven in onderstaand vereenvoudigde Flow model (bron: Sandra van ter Meij).

flow

Flow wordt ook wel aangeduid als “in the zone” of “in the groove” zijn. Misschien ken je deze staat van zijn: je gaat volledig op in waar je mee bezig bent, je voelt je één met wat je doet, alles lijkt te kloppen. Je verstand staat niet uit, maar staat ten dienste van iets groters, dat wat jij te doen hebt.

Chefkok Erling Rugsten vertelde er ontroerend mooi over op de internationale EMCC coachconferentie die ik in juni bijwoonde. Als kind was Erling met zijn broertje en ouders onderdeel van een karavaan van Franse gezinnen die door centraal Afrika trok op weg naar een beoogde kwekerij. Ze kwamen echter vast te zitten in de Sahara en hun water- en voedselvoorraad raakte op. Na enkele benauwde dagen redde een groep bedoeïenen hun leven door hen water en dadels te geven. Deze ontmoeting bleek bepalend voor Erlings leven en vormde zijn levensmissie. Hij wil bijdragen aan verbindingen tussen mensen en levensenergie doorgeven. Erling doet dat letterlijk als chefkok, maar ook figuurlijk in de lezingen die hij geeft. Flow is voor hem ‘being in the now, not realy knowing what you do, just follow your intuïtion.”

Flow lijkt dus om meer te gaan dan om een balans tussen je vaardigheden en je uitdagingen. Maar om bezig zijn met iets wat ten diepste betekenisvol voor je is. Iets waar je alles wat jou uniek maakt in kwijt kunt.

De weg naar jouw flow vind je in je levensverhaal, net als Erling Rugsten. Je leest daar ook over in mijn eerdere blog Talent + Pijn is Passie. Jouw unieke ervaringen én jouw talenten geven de richting aan waar jouw levensenergie van gaat stromen.


Driedaagse cursus Werken met familie

Driedaagse cursus werken met familie op 16 september, 30 september en 14 oktober 2024.

Wil je meedoen met de driedaagse training Werken met familie om het beste uit jezelf en je familiebedrijf te halen? Lees meer en schrijf je in via de zorgboerenacademie of mail naar els@bureaudeblauweuil.nl.

Wil je graag leren beter om te gaan met je familie in het bedrijf, maar liever niet in een training met anderen? Ook persoonlijke coaching of teamcoaching is mogelijk om de samenwerking tussen jou en je familieleden te verbeteren.


Na de zomer: Sketch Up nieuwe stijl!

Na de zomer starten de Sketch Up lessen nieuwe stijl: elke eerste vrijdagochtend van de maand een creatieve expressieles van 9:00 tot 12:00 uur. Ruim tijd voor uitwisseling, reflectie én natuurlijk mooie dingen creëren. We werken de ene maand met een nieuwe techniek en de andere maand met een thema.

De eerste les na de zomer is vrijdagochtend 6 september en gaat over ‘Mijn innerlijk landschap’. Je onderzoekt hoe jouw innerlijk landschap eruit ziet en verbeeldt dit in een creatief werk. Er is uitleg, voorbeelden en inspiratie én diverse materialen om mee te experimenteren.

Je kunt een losse les volgen, of elke maand meedoen. De data en thema’s/technieken per les zie je hier: https://www.bureaudeblauweuil.nl/creatieve-expressie

Benieuwd of de lessen iets voor jou zijn? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking. Dit kan via het contactformulier of een mail naar els@bureaudeblauweuil.nl.

flow
flow