Hoop

Blog, Bureau De Blauwe Uil, december 2023

Het jaar 2023 is bijna voorbij. Ik hoop dat het jou veel heeft gebracht waar je blij van werd en waar je dankbaar op kan terugkijken. Maar misschien heeft het afgelopen jaar voor jou ook verdrietige of pijnlijke gebeurtenissen gekend. En waarschijnlijk iets van beide. In deze blog lees je over hoop en vind je een uitnodiging om hoopvol het nieuwe jaar te beginnen.

hoop

Hoop geeft ademruimte

Het zijn donkere en natte dagen. De gebeurtenissen in de wereld geven ook weinig reden voor vreugde. Je zou er somber van kunnen worden. Juist in die donkerte en somberte vieren we straks kerst, een feest van hoop. We steken lichtjes aan om ons eraan te herinneren dat er meer is dan donker, dat het donker niet het laatste woord heeft, dat we zelf het licht kunnen aansteken. En we vieren, in de christelijke traditie tenminste, de geboorte van een kind. Een bijzonder kind, dat hoop brengt voor de wereld. Dat kunnen we goed gebruiken, een beetje vertrouwen op betere tijden, soms tegen beter weten in.

Afgelopen herfst werkten we bij Sketch Up (de creatieve expressielessen die ik geef op de woensdagmiddagen) rondom Het Gebed van Latifa. Dit gebed komt uit het Soefisme en is eigenlijk meer een meditatie. Latifa betekent letterlijk ‘subtiel’. In de Latifa-mediatie loop je zeven subtiele kwaliteiten van het bestaan langs. Na de eerste stap Ik besta en de tweede stap Ik verlang volgt de derde stap Ik hoop. Het boekje ‘Oefenen in leven, het Latifa gebed als gids’ van Jan van Deenen, Petra den Duik en Jeanet Aartsen beschrijft mooi wat hopen behelst. Een korte passage:

Hoopvol het nieuwe jaar in

En dan begint er vlak na kerst een nieuw jaar. Een periode die uitnodigt om terug te blikken op wat was en vooruit te blikken om wat kan komen. Afscheid en een nieuw begin. Wat neem je graag mee het nieuwe jaar in? Wat laat je liever achter in het oude jaar?

Ik nodig je uit om verlangend het nieuwe jaar in te kijken. Wat zou je jezelf en de wereld toewensen? Wellicht kan de afbeelding hieronder je inspireren om drie wensen voor 2024 te kiezen.

hoop

Noteer jouw wensen voor het volgende jaar op een plek waar je ze vaak tegenkomt. Een kaartje bij je telefoon, een briefje in je portemonnee, een sticker op je spiegel, … Zo geef je jezelf een soort anker om je te herinneren aan je verlangens en je hoop wakker te houden.

Ik wens je liefdevolle kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en een hoopvol 2024!